Viime viikonloppuna kuvasin kaksipäiväiset aluekilpailut Kuopion Sorsasalossa vaihtelevissa sääolosuhteissa. Olen varsin tyytyväinen silti molempien päivien kuvasaldoon, mikä nousee lähemmäksi 2500kpl koko viikonlopulta. Töitä on taas tarjolla pitkän talven jälkeen, mutta itsehän tätä kai halusin... :--D

Muutamia peruskysymyksiä, mitä on viime päivinä tullut runsaasti, eivätkä liity pelkästään kys. kisoihin vaan vastaus pätee myös muihin tämän kesän kilpailuihin.

"Miksi sinulla kestää niin kauan kuvien julkaisemisessa, kun muut kuvaajat saavat ne niin nopeasti esille?"
- Vastaus tähän on melko yksinkertainen; minulla ei vaan yksinkertaisesti riitä aika, jotta saisin kuvat nopeasti esille. Koska valokuvaaminen on pelkkä harrastus minulle käyn normaalien ihmisten tavoin koulussa ja lisäksi teen töitä iltaisin ja viikonloppuisin (ja kesällä varsinkin myös päivisin), joten en aina jaksa koulun ja töiden päälle tehdä kuviani eteenpäin. En myöskään halua liukuhihnamaisesti korjata kuvien pikkuvirheitä (värisävyt, rajaukset, tarkennukset etc.) koska olen huomannut työn laadun kärsivän tästä. Mielummin teen kuvia pikkuhiljaa, jolloin saan kaikki kuvani näyttämään yhtä hienolta.

"Miksi kuvat maksavat?"
-
Hevostapahtumia ovat yleensä suhteellisen kaukana asuinpaikastani ja kulkuvälineeni kulkee bensalla, jonka hinta taas on aikamoisen korkea. Kuvien hinta on todella pieni murto-osa ottaen huomioon, kuinka paljon tulemiseni paikalle maksaa rahaa ja aikaa. Näin yritän saada edes matkakuluja hieman itselleni takaisin. Oikotie onneen tämä ei kuitenkaan ole; viime vuonna jäin miinuksen puolelle monta sataa euroa. Vielä vähän enemmän olisin pakkasen puolella ilman kaikkia kuvia tilanneita, joten kiitos heille! Heidän avustuksellaan pystyn kulkemaan hevostapahtumissa.

"Onko sinulla kaikki kuvat tapahtumasta esillä?"
- Ei ole. Otan kuvia yleensä monia satoja ja yhdestä ratsukosta voi löytyä parhaimmillaan kymmeniä kuvia. Pyrin julkaisemaan kaikista hevosista muutamat edustavimmat kuvat. Minulta voi kuitenkin tilata myös kuvia, joita ei ole sivuilla. Kerron kokonaismäärän kuvista tilaajille, mikäli he tahtovat tilata kuvia enemmänkin.

"Miksi et kuvannut juuri minun suoritustani/hevostani?"
- Joskus käy valitettavasti käymään näinkin. Tahallani en ketään jätä kuvaamatta, mutta esimerkiksi koulukilpailuissa, raveissa ja näyttelyissä hevosia on suorittamassa niin paljon kerralla, että on täysin mahdotonta saada kaikista kuvia. Varmistat, että hevosesi tulee kuvatuksi kun pyydät kuvia hevosesta jo etukäteen.

"Haluan kuvani pois sivuiltasi!!"
- Ikävää, että et pidä kuvasta vaan haluat sen pois. Poistan kyllä kuvat omistajan / kuvassa esiintyvän toiveesta, mikäli he näin haluavat.

"Tuletko kuvaamaan kotitallilleni? Paljonko se maksaa?"
- Tulen mielelläni kuvaamaan myös hevosten kotitalleille! Hinta näille keikoille riippuu paljon ajettavasta välimatkasta, ajankohdasta, kuvattavien määrästä, kuvien toimitustavasta jnejnejne. Hinta sovitaan aina yhdessä tilaajan kanssa.

Sorsasalon kuvien mallihevosina toimivat puoliveriruunat Masterpiece ja Hoffman.